Tweede bij Dutch Open Eenrum

Op zondag 12 mei 2019 werd in het Groningse Eenrum de 2e ronde om het Dutch open Grasstrack verreden. Met wederom een groot startveld was dit een klein voorproefje op het Europees Kampioenschap welke in augustus op dezelfde baan wordt gehouden.

Beide motoren kwamen glansrijk door de keuring die even voor de training gepland was. Het groene gras was nog rijkelijk aanwezig op de ben en dat bleek ook zeker uit de eerste meters. De baan was dusdanig glad dat deze meters niet veel zin hadden. Daarom besloot de KNMV nog een extra sessie toe te passen. Hier lagen de snelheden al vele malen hoger en wisten William en Sandra een paar snelle rondes neer te zetten.

In de eerste serie stond het duo op plek zes met de zwart/witte helmkleur. Deze plek op de buitenkant was uitermate geschikt om te starten, omdat dit ook de rijlijn betrof en hier het groene gras al verdwenen was. Na een super start wist het duo dan ook als koploper uit de bocht te komen en na vier ronden de overwinning te pakken.

In serie twee schoof het duo één plek op naar binnen. Ook deze plek viel in de rijlijn en wederom kwam het duo zeer goed uit de startblokken. Na vier snelle ronden werden William en Sandra als eerste afgevlagd.

De derde en voorlaatste serie werd er gestart op plek één met de rode helmkleur. De meest ongunstige plek om te starten vanwege het gladde gras. De eerste twintig meter wist het duo goed weg te komen, maar verloor vervolgens een heleboel snelheid omdat er gewoonweg geen grip te vinden was in het groene gras. Samen met de vijf andere combinaties doken William en Sandra de eerste bocht in. In het gedrang kreeg het duo een duwtje waardoor de ketting eraf liep en het achterwiel blokkeerde. Vervolgens kreeg het duo nog een tik en was er geen houden meer aan. William en Sandra werden gelanceerd en kwamen hard ten val. Beide werden nadat ze even op adem waren gekomen, goed bevonden om verder te rijden. Geen lichamelijke schade, alleen het materiaal kapot. Snel werd er geregeld dat het reservespan op de baan kwam, maar het duo werd voor de herstart gediskwalificeerd omdat ze de veroorzakers waren van de rode vlag. Helaas geen punten.

De vierde en laatste serie werd op het reserve span gestart, maar na een paar onwennige rondjes wist het duo wel de overwinning te pakken. Helaas hadden William en Sandra door de diskwalificatie niet genoeg punten om zich rechtstreeks te plaatsen voor de A-Finale. Dus moest het duo zich opmaken voor de ‘last chance’ wedstrijd. De nummers 1 en 2 van deze race plaatsten zich alsnog voor de Finale. De ‘last chance’ werd met overmacht gewonnen en dus ging het duo als vijfde alsnog de finale in.

Dat betekende ook als vijfde de keus voor een startplek. Er werd gekozen voor plek twee met de blauwe helmkleur. Ondanks dat het duo in de finale aan de binnenzijde op het groene gras stond, stoven William en Sandra wel als snelste uit de startblokken en ook als koploper uit de eerste bocht te komen.

De organisatie had voor de finales een flinke hoeveelheid water op de baan aangebracht, waardoor de harde Groningse klei erg glad was geworden. Hier hadden William en Sandra niet op gerekend. Anders hadden ze voor de finale nog banden gewisseld. Het duo had nu moeite met het vinden van grip. Door de gladde ondergrond dreef het span in de bochten veel te ver naar buiten. Hier profiteerde de combinatie van Mitch Godden en Paul Smith van. Zij wisten het duo in de derde en voorlaatste ronde aan de binnenzijde te passeren. Op het achterwiel van hun voorganger kwamen William en Sandra als tweede over de finish.

Uitslag Eenrum:

P Team Land
1 Godden /
Smith
2 Matthijssen /
Mollema
3 Harvey /
Hogg
4 Frederiksen /
Grandt
5 Detz /
Arling
6 Möller /
Frohbös
7 Holstein /
Strockmeijer
8 Carvill /
Smit
9 Vale /
Vale
10 Kempa /
Stickling

 

★★★★★★
★★★★★★★★★★★★★★★★★