Europees kampioen 2018!

In Werlte werden William en Sandra voor het derde jaar Europees kampioen grasbaanracen bij de zijspannen.

Op zaterdag 21 Juli 2018 werd er in het Duitse Werlte gestreden voor Europees Kampioenschap bij de zijspannen. Met 12 combinaties aan de start, en een zware zandbaan als ondergrond zou dit alles behalve makkelijk worden.

Team Matthijssen had alles tot in de puntjes voorbereid, en vertrok zaterdagochtend rond de klok van 9 uur vol goede moed naar het Duitse Werlte. Eenmaal aangekomen, werd alles geïnstaleerd en werden de motoren keuring klaar gemaakt. Na een grondige inspectie, werd er verteld dat de achterspatborden hoger waren dan het reglement voor schreef. William en Grietinus wisten dit zeer snel op te lossen en er werd groen licht gegeven om te mogen starten.

De organisatie opende om klokslag 12 uur de deuren voor de eerste vrije training.William en Sandra zaten in de derde groep en konden dus eerst even toekijken hoe de voorgaande combinaties hun rondes reden. Eenmaal op de baan werden er al gauw snelle meters gemaakt en het duo nam ook de tijd voor een paar goede proefstarts.In de tweede vrije training wist het duo met enige aanpassing nog beter uit de startblokken gekomen en werd er uitgekeken naar de twee starttrainingen.Ook in de starttraining werd er veel met de set-up van de motor geprobeerd, dit om een om een snelle start mogelijk te maken. Deze zou op het korte rechte stuk richting de eerste bocht namelijk zeer belangrijk zijn! Met een goed gevoel werd ook de starttraining afgesloten, en begon het wachten op de eerste serie.

Na een voorstelronde mochten William en Sandra in de tweede serie aan de start verschijnen op startplek drie met de witte helmkleur. Het duo wist de startblokken uit te schieten en als eerste de bocht in te duiken. William en Sandra hadden hun ideale lijn gevonden en wisten met een redelijke voorsprong als eerste over de finish te komen.

In de tweede serie schoof het duo een paar plekken op naar buiten. Naar plek zes met de zwart/witte helmkleur. Niet de meest ideale plek om te starten vanwege de korte afstand naar de eerste bocht!. Toch wist het duo na een super start voor de andere combinaties de bocht in te duiken. Na vier rondes flink aanzetten, werd ook hier het duo als eerste afgevlagd.

De derde serie werd gestart vanaf plek vier met de groene helmkleur. Na een goede start dook het duo als eerste de bocht in om er vervolgens als eerste weer uit te komen. De gashendel werd weer flink opengedraaid en het duo wist ook hier de volle 5 punten te pakken.

De vierde en laatste serie zou de allerzwaarste zijn. William en Sandra stonden wederom aan de buiten zijde op plek vier met de gele helmkleur. De grootse concurrent Markus Venus/Markus Heiss, en de zeer sterk rijdende combinatie van Godden/Smith stonden op plek één en twee. Nadat het startlint omhoog was gelaten, schoot het duo met een hele goede start richting de eerste bocht. Zij aan zij met de Engelsen en Duitsers werd de eerste bocht bereikt. De twee buitenlandse combinaties wisten te profiteren van hun startplek aan de binnenzijde en dreven William en Sandra naar buiten. Dit koste een aantal meters en rijdend op de derde positie werd de jacht geopend naar de koploper. Door de slechte baan conditie en het weinige zicht werd het onmogelijk om tot een inhaalpoging te komen en werd het duo als derde afgevlagd.

Evenals vorig jaar stonden William en Sandra nu gelijk aan punten met de Duitse combinatie van Venus/Heiss. Ook nu werd er weer een muntje opgegooid om te bepalen wie er als eerste een startplek mocht kiezen voor de grote finale. Sandra had in het jaar ervoor ook de tos gewonnen, dus op goed geluk probeerde ze het dit keer weer. De uitslag was in het voordeel van William en Sandra en dus mocht er als eerste worden gekozen: startplek 1 met de rode helmkeur. Venus/Heiss koos plek 2 en de combinatie Godden/Smith koos voor plek 4.

Na een grote baandienst werd dan het startsein gegeven voor de A-Finale. De start moest goed zijn, want deze zou alles bepalend worden. Met het lint dat omhoog schoot, stoven William en Sandra, Venus/Heiss en Godden/Smith richting de eerste bocht. William en Sandra wisten eerder de bocht in de duiken dan de Duitsers en daarmee de leiding te pakken. Achter het duo begon het gevecht tussen Venus/Heiss en Godden/Smith. Hier profiteerden William en Sandra van en wisten daardoor een kleine voorsprong op te bouwen. De twee achtervolgers wisten het duo niet meer in te halen en na vier zenuwslopende rondes werden William en Sandra voor het derde achtereenvolgende jaar afgevlagd als EUROPEES KAMPIOEN!!!

Dank aan iedereen die geholpen heeft op welke manier ook, ook dank aan alle supporters die rijkelijk aanwezig waren!

Uitslag:

P Team Land
1 Matthijssen /
Mollema
2 Godden /
Smith
3 Venus /
Heiss
4 Goodwin /
Brown
5 San Milan /
Zapf
6 Meier /
Schrempp
7 Fredriksen /
Grandt
8 Harvey/
Hogg
9 Berwick /
Hopkins
10 Grenier /
Bertoneche
11 Bennet /
Hughes
12 Brandhofer /
Scheunemann
13 Detz /
Arling

Finale

★★★★★★
★★★★★★★★★★★★★★★★★